Hvad er lavt selvværd

Lavt selvværd er samspil mellem tanker og handlinger. Tanker eller fantasier om at være utilstrækkelig, akavet, pinlig, mangle evner, meritter, status, ressourcer, fysik, økonomi og mistillid til at andre, er interesserede i én, som man er. Når tankerne påvirker adfærden på en uhensigtsmæssig måde – f.eks. man underspiller sig selv og gør sig selv mindre værd ved f.eks. at holde sine meninger tilbage og undgår at engagere sig i de situationer, man har lyst til – kalder man det for lavt selvværd. Det er en almindelig problematik og rammer de fleste i større eller mindre grad.

Selvværd og begrænsninger

Et lavt selvværd kan resultere i væsentlige begrænsninger i samværet med kollegaer, familie, venner og evnen til at realisere ens ambitioner. Typisk vil personen med lavt selvværd føle sig utilstrækkelig, tvivle og give op på sig selv.

Behandling af lavt selvværd

Lavt selvværd kan behandles med gode resultater hos psykolog. Behandlingen består af en kombination af psykoedukation og terapi. Gennem psykoedukation lærer du at forstå årsagsssammenhæng mellem de almemmenneskelige processer, der regulerer de indre oplevelser af selvværd. I terapien lærer du at udtrykke behov, drømme, visioner og sætte gang i en process, der kan bevæge dig tættere på dine ambitioner og drømme. Der anvendes hovedsageligt moderne former for kognitiv terapi som f.eks. Acceptance and Commitment Therapy ved behandling. 

Skriv besked

Send en besked med dit tlf. nr. og navn, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Not readable? Change text. captcha txt