Hvad er eksamensangst?

De fleste oplever en form for nervøsitet forbundet med at gå til eksamen. En grad af angst eller nervøsitet er ofte fordelagtigt, fordi den skærper vores sanser og opmærksomhed; den hjælper os med at gøre os parat til at præstere vores bedste. Begrebet eksamensangst dækker over den situation, hvor angsten for at gå til eksamen påvirker ens adfærd på en uhensigtsmæssig måde. Typisk vil eksamensangst opstå lang tid inden den faktiske eksamen og give anledning til at bruge uforholdsmæssigt meget tid på at spekulere over, hvordan det vil gå. Nogle reagerer ved at bruge ekstrem meget tid på at forberede sig i de mindste detaljer. Andre går i stå og formår ikke at forberede sig. Fælles for begge er at, når eksamens- eller afleveringsdagen kommer er der en tendens til at aflyse eller blive ”blank” i eksamenssituationen. Det ødelægger ens muligheder for at vise, hvad man kan, få den uddannelse man ønsker, skabe den karriere man drømmer om.

Symptomer på eksamensangst

De fysiologiske symptomer på eksamensangst er som ved almindelig angst. F.eks. katastrofe fantasier (eks. “jeg er ikke god nok”, “jeg klarer det aldrig”), fysiske fornemmelse (eks. hjertebanken, knuen i maven, tørhed i munden og fugtige hænder) og følelser (eks. skam, tristhed).

Når eksamensangst bliver en hindring

Bekymringerne om, hvad der kommer til at ske ved eksamen bliver til en barriere mod at fokusere på den stillede opgave. Man bruger ens tankevirksomhed på at vurdere sin indsats og forudsige resultatet inden man er færdig. Det kan også opleves, som at man “lukker ned” eller man begynder at engagere sig mere i overspringshandlinger som at se film at bruge internettet.

Eksamensangst – er det fordi jeg er dårligt forberedt?

Eksamensangst kan opstå både når man har de intellektuelle ressourcer og den viden, der skal til for at bestå eksamen samt i de tilfælde, hvor man ikke har forberedt sig eller har den nødvendige viden.

Kan man behandle eksamensangst?

Eksamensangst kan oftest behandles med gode resultater. Hos Center for Funktionel Psykologi vil du får redskaber og øvelser, der hjælper dig med at håndtere eksamenssituationer så du kan fokusere på at løse eksamensopgaven.

Skriv besked

Send en besked med dit tlf. nr. og navn, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Not readable? Change text. captcha txt