Depression

Depression er en tilstand, der udover personen selv, påvirker familie-, venner- og arbejdsrelationer. Den depressionsramte mister lyst og initiativ til at engagere sig i ting, der tidligere var rare. Folk beskriver det ofte som en meningsløshed og opgivenhed; ”det kan være ligemeget”.

Depression og symptomer

Udover en oplevelse af manglende engagement beskriver depressive klienter ofte symptomer som koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, tristhed, forandring af søvnmønster og appetit. De depressive tanker er ofte centeret omkring en håbløshed og devaluering af selv, der vedligeholder inaktivitet. Andre omkring den depressive oplever at den depressive vælger aktiviteter fra og har en tendens til at isolere sig fra andre. Ofte er det vanskeligt eller umuligt for pårørende at motivere og engagere den depressionsramte.

Depression og stress

Depression forekommer ofte efter en længerevarende periode med stress og eller angst. En almenmenneskelig forklaring er, at vores krop og sind forsøger at beskytte den stressramte. Det gør den ved at fremskynde inaktivitet, så den stressramte kan få ro og hvile. En naturlig depressiv periode er typisk en forbipasserende reaktion med en varighed på op til 12 måneder. I praksis kan man forkorte den depressive periode ved terapi.

Depression, forekomst og behandling

Hvert år får omkring 10% af danskere en form for depression. Lette og moderate depressioner kan ofte behandles med gode resultater ved samtaleterapi. Svære depressioner behandles sommetider med en kombination af medicin og samtaleterapi. Forskning peger på at klienter, der modtager psykoterapi har en større mulighed for at komme sig og senere klare sig uden terapi sammenlignet med medicinsk behandling, der ofte kræver vedvarende behandling.

Depression, oplæg og forebyggelse

Center for Funktionel Psykologi tilbyder behandling og foredrag om depression målrettet pårørende, depressionsramte, behandlere og interesserede. Se mere under kurser. Herudover tilbyder vi forebyggende grupper for tidligere depressionsramte. 

Skriv besked

Send en besked med dit tlf. nr. og navn, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Not readable? Change text. captcha txt